bookshelves-in-library

Onderzoek

Bij OPEN kan je terecht met al je vragen rond onderzoek naar media- en cultuurtoegankelijkheid: ben je op zoek naar onderzoek rond een specifiek thema? Zoek je een onderzoekspartner? Zoek je iemand om een contractonderzoek uit te voeren? 

OPEN ondersteunt het onderzoek over media- en cultuurtoegankelijkheid van de TricS onderzoeksgroep van de Universiteit Antwerpen. Dat onderzoek vertaalt zich in (Europese) projecten en verschillende doctoraten, waarover je meer leest hieronder of op de pagina van de TricS onderzoeksgroep. TricS is bovendien de organisator van verschillende internationale congressen over mediatoegankelijkheid zoals het "Third international symposium on live subtitling with speech recognition" (2010), "Media for All" (2009) en "Unlimited!" (2016) and Unlimited! 3 Teaser event (2020).

 

 • Zelfpercepties van audiobeschrijvers: heeft hoe je jezelf ziet invloed op hoe je beschrijft?

  door Alicja Zajdel

 • OPEN Research netwerk

  Het OPEN Research Network is een onderzoeksnetwerk voor mediatoegankelijkheid dat gericht is op beginnende onderzoekers (PhD-studenten en postdocs). Het idee achter dit netwerk is om onderzoekers in audiobeschrijving, ondertiteling voor doven en slechthorenden, gebarentolken en digitale toegankelijkheid samen te brengen. Het doel is jonge onderzoekers de kans te geven hun onderzoek te presenteren, in contact te komen met collega's en te leren van experts. Alle evenementen worden online gehouden, dus je kunt meedoen waar je ook bent. Dit initiatief is een samenwerking tussen de onderzoeksgroep TRICS van de Universiteit Antwerpen en het OPEN Expertisecentrum.


  Bekijk de website van het netwerk hier en volg hen op Twitter hier.

  Als je vragen hebt over het netwerk, kun je contact opnemen met de organisatoren via deze e-mail: openresearch@uantwerpen.be.

 • Naar dans luisteren

  The Isomo project

  The Isomo Project is een dansvoorstelling waarin choreograaf Iris Bouche de relatie tussen taal, beweging, waarneming en transformatie onderzoekt. OPEN werkte mee aan een poëtische audiobeschrijving voor dit project.

  Meer details
 • Wanneer toegankelijkheid en multimediaal leren elkaar ontmoeten

  door Yanou Van Gauwbergen

  Effect van intralinguale live ondertiteling op perceptie, prestatie en cognitieve belasting in een universiteitscollege in het Engels bij Vlaamse studenten

  Meer details
 • Toegankelijk onderwijs door ondertiteling

  door Senne Van Hoecke, Universiteit Antwerpen

  Toegang tot onderwijs door ondertiteling: Het effect van intralinguale en interlinguale ondertiteling van L2 Engelstalige hoorcolleges op cognitieve belasting en informatiebegrip in kaart gebracht.

  Meer details
 • Het Tabletproject van NT Gent

  naar inclusief toegankelijke voorstellinge

  In samenwerking met Panthea, NT Gent heeft OPEN gewerkt aan een project dat het idee van inclusief toegankelijk theater nastreeft.

  Meer details